Babeczki z żelkami, czyli przysmak dla żelkożerców

Babeczki to ostatnio moja specjalność. Eksperymentuję i tworzę nowe zwariowane przepisy. Zastanawiałam się, czy przypadkiem babeczki to nie jest mój konik i uznałam, iż jest. Weszłam w taką wprawę, że potrafię perfekcyjnie przygotować ciasto na owe babeczki w mniej więcej 5 minut. A wszystko to dzięki moim wspaniałym domownikom, którzy twierdzą, że babeczek nigdy za dużo.

Składniki:

Babeczki:

– 2 jajka

– 2/3 szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego)

– 2/3 szklanki maślanki

– aromat pomarańczowy (oczywiście możecie użyć waszego ulubionego)

– 2 i 2/3 szklanki mąki tortowej

– 1 i 1/3 szklanki cukru

– opakowanie cukru waniliowego (16 g)

– szczypta soli

– 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– opakowanie waszych ulubionych żelków (ja użyłam kwaśnych)

Kruszonka:

– 4 łyżki cukru

– 2 łyżki mąki tortowej

– 2 łyżki masła

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Roztrzepujemy jajka z olejem, maślanką i kilkoma kroplami aromatu. Dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę.

W oddzielnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do miski i zagnieć widelcem lub po prostu dłonią. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dodaj więcej cukru i mąki, a jeśli zbyt sucha dodaj więcej masła.

Do foremek muffinkowych nakładaj po łyżce masy i dodaj kilka żelków. Babeczki włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Następnie wyciągnij je i posyp ich wierzch kruszonką oraz znów włóż do piekarnika, lecz tym razem na 15 minut. Po przestygnięciu, udekoruj babeczki żelkami.

brak komentarzy

Justyna