Batony proteinowe, czyli Fit Day Today Part 1

Każdy z Was z pewnością uczy się, pracuje… życie ma wypełnione po brzegi różnymi czynnościami. Czasami nie macie czasu coś zjeść i bierzecie cokolwiek, byleby się nasycić. W takich chwilach dobrze jest mieć pod ręką batonik, z tym, że nie mówię tu o batoniku kupnym, w którym są puste kalorie, a o zrobionym przez Was batoniku proteinowym. Zawiera on, jak sama nazwa wskazuje, proteiny, czyli białka, czekoladę gorzką, która działa antynowotworowo i chroni naszą pamięć, żurawinę, która dobra jest na problemy z pęcherzem. A więc, bierzemy się do pieczenia!

Składniki:

– 600 g twarogu mielonego

– 6 białek

– 250 g płatków owsianych

– ok. 125 g orzechów (np. włoskich)

– 60 g gorzkiej czekolady

– ok. 250 g żurawiny

– 75 ml mleka

– łyżka dowolnej konfitury (spora łyżka)

– kilka kostek czekolady

– 4 łyżeczki miodu

Wykonanie:

W dużej misce łączymy ze sobą twaróg, białka, płatki owsiane, pokrojone orzechy i czekoladę oraz żurawinę. W małym garnuszku podgrzewamy mleko z konfiturą. Gdy ostygnie, dodajemy do masy i wszystko ze sobą mieszamy (gdyby masa była zbyt „wodnista” dodajcie jeszcze płatków owsianych). Przekładamy masę do prostokątnej formy (22-23cm). Pieczemy w 180 stopniach, przez 30-35 min.

Gdy się upieką i wystygną, kroimy na prostokąty. Kostki czekolady z miodem, roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą smarujemy jedną stronę batonika (jeśli nie chcecie, możecie pominąć ten krok). Miłego dnia i smacznego!

brak komentarzy

Justyna