Brownie z truskawkami, czyli amerykański zakalec jest w modzie

Brownie to chyba jedno z najłatwiejszych ciast! Nie musisz się martwić suchym patyczkiem, bo i tak ma wyjść zakalec i co jest piękne, za każdym razem wychodzi trochę inaczej. Ciasto to dobre jest nawet na kilka dni po upieczeniu. Zabierajmy się do roboty!

Jeszcze jeden przepis na brownie -> klik

Składniki:

– 200 g masła
– 200 g gorzkiej czekolady
– 3 jajka
– 150 g cukru
– 135 g mąki
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– szczypta soli
– kilka truskawek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni np. 24 x 24 cm), posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Posypać pokrojoną w 1,2 cm kosteczkę czekoladą deserową lub mleczną.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie (jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej – czas pieczenia należy wydłużyć). Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

brak komentarzy

Justyna