Ciasteczka a’la makaroniki, czyli coś dla fanów mocno słodkich rarytasów

Makaroniki to słodkie ciastka przyrządzane z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Są one bardzo smaczne, ale i zarazem bardzo słodkie! Moje ciasteczka nie są takimi prawdziwymi makaronikami. Zamiast zmielonych migdałów użyłam zmielonych orzechów włoskich. Ich wygląd również co nieco się różni, lecz moim bliskim i mnie odpowiada ta odmienność.

alamakaroniki2

Składniki:

– trzy białka

– szklanka cukru pudru

– szklanka drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich

– żurawina

Wykonanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier i mieszamy tak, by powstała jednolita masa. Dodajemy orzechy i bardzo delikatnie mieszamy składniki. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem (by pergamin nie zwijał się i nie ruszał – posmarujcie gdzieniegdzie blachę tłuszczem np. masłem). Nakładamy łyżką porcje masy, formując ciasteczka (zachowuj odstępy między ciasteczkami). Żurawinę kroimy i ozdabiamy nią makaroniki. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na około 25 min. Życzę smacznego! 🙂

alamakaroniki3

brak komentarzy

Justyna