Ciasteczka z czekoladą, czyli powszechnie znany smakołyk

Moi drodzy czytelnicy, czy tylko mnie się nic nie chcę podczas takich upałów? Podobno wczoraj były rekordowe temperatury powietrza, jakich dawno w Polsce nie było. Pieczenie podczas takich skwarów to po prostu dla mnie ciężki orzech do zgryzienia, bo nie dość, że na polu jest jak w jakiejś dobrej saunie to wyciągam i wkładam moje dzieła do i z piekarnika. Ten przepis jest moim zdaniem optymalnym pomysłem na coś słodkiego w tak upalne dni, ponieważ ciasteczka szybko się pieką, a ciasto jest łatwe w przygotowaniu!

Składniki:

– kostka masła (200 g)

– szklanka cukru

– 1 jajko

– 2,5 szklanki mąki

– szczypta soli

– łyżeczka proszku do pieczenia

– tabliczka mlecznej czekolady albo czekoladowe kropeczki

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodać jajko, ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, zagnieść. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę zagnieść. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odległości, bo ciasteczka urosną i nieco się spłaszczą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 min.

brak komentarzy

Justyna