Ciasteczka z witrażykami, czyli słoneczne święta z kruchymi pysznościami

Na początku chciałam przeprosić za zaniedbanie mojego bloga. Niestety miałam bardzo mało czasu, a moje pieczenie ograniczało się do minimum. W przeprosiny oferuję Wam owy przepis. Moim zdaniem te ciasteczka są oryginalne, jeszcze nigdy u nikogo takich nie widziałam. Ten przepis wymaga od Was odrobinę cierpliwości i trochę zdolności manualnych. Jestem pewna, że gdy już Wasz ciasteczka będą wisieć na choince będziecie z siebie bardzo dumni! Wesołych świąt Bożego Narodzenia! Niech te święta będą dla Was pełne dobrego jedzenia i życzę Wam dużo pozytywnej energii do działania 2016 roku!

Składniki:

– 360 g mąki tortowej

– 120 g cukru pudru

– 1 opakowanie cukru waniliowego (czyli 16 g)

– 240 g masła

– 2 łyżki śmietany (śmietany kwaśnej – ewentualnie możecie ją zastąpić jogurtem greckim)

– ok. jedno opakowanie cukierków typu bon-bon*

                              *

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciastko włożyć jeden cukierek (jeśli dziurka jest mała pokruszyć cukierki, gdyż jeśli damy ich za dużo masa cukierkowa wypłynie poza ciasto).

Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Dorzucam również moją twórczość na lekcję przedsiębiorczości do liceum:

brak komentarzy

Justyna