Ciasto marchewkowe z kremem, czyli coś dla marchewkowych łasuchów

Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych ciast. Znam wiele przepisów na marchewkowe słodkości, lecz ten znalazłam na świetnej stronie z pieczeniem. Ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie i znakomicie się prezentuje!

Składniki:
Ciasto:

– 2 szklanki mąki tortowej

– 2 płaskie łyżeczki sody

– 2 łyżeczki cynamonu

– 4 jajka

– 1 szklanka jasnego brązowego cukru

– 2/3 szklanki oleju

– 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:

– 250g serka mascarpone

– 200g śmietanki kremówki 36%

– 3-4 łyżki cukru pudru

– skórka starta z 1/2 cytryny

– 1 łyżka soku z cytryny
Polewa:

– 1 budyń waniliowy bez cukru

– 1 galaretka pomarańczowa

– 500ml soku marchewkowego

Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

brak komentarzy

Justyna