Cieciorka ze szpinakiem, czyli coś dla tych, którzy stawiają na zdrowie i smak

Cieciorka znana również jako ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Moją propozycją na cieciorkę jest podanie jej ze szpinakiem, choć najpopularniejszym wykorzystaniem cieciorki jest użycie jej do przygotowania hummusu. Przyznam się, że przepis na to danie znalazłam na opakowaniu cieciorki i bardzo wpadł w mój gust!

Składniki:

– 250 g cieciorki

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 750 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

– 50 g płatków zbożowych

– 100 g ziołowego twarożku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sól, pieprz

– gałka muszkatołowa (świeżo utarta lub z torebki)

– suszony tymianek

Wykonanie:

Cieciorkę obficie opłukać, zalać wodą i przez noc moczyć ją w niej. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której moczyła się przez ok. 90 min. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak umyć usunąć ogonki. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odsączyć. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, tymianek, a po chwili również ciecierzycę oraz szpinak. Chwilę dusić, dodać płatki zbożowe. Wymieszać z ziołowym twarożkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Mocno podgrzać i podawać na gorąco. Smacznego!

brak komentarzy

Justyna