Drożdżówki z borówkami, czyli borówczanki

Tak dawno nie piekłam ciasto drożdżowego, że aż zapomniałam, jaką przyjemność sprawia patrzenie, jak rośnie. Latem ciasto wyrasta jeszcze lepiej, zważywszy na to, że jest wyższa temperatura, a ciasto drożdżowe lubi ciepło. W przepisie, z którego czerpałam inspirację zaplanowano, iż wyjdzie z niego dziesięć drożdżówek, natomiast ja zrobiłam ich siedemnaście, ponieważ małe smakują lepiej. Gdybyście stwierdzili, że ciasto jest dla Was zbyt mało słodkie możecie rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią upieczone i wystudzone drożdżówki. Gwarantuję Wam – gdy już je upieczecie, będziecie się szczycić tym, że wyglądają lepiej niż „borówczanki” z piekarnii!

IMG_20160806_143508524drożdżówkizborówkamiborówczanki

13931439_1266815786691833_482746625_o

Składniki:

Na drożdżówki:

– 40 g świeżych drożdży

– 500 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)

– 2 jajka

– 3/4 szkl. letniego mleka

– 1/2 szkl. cukru

– 1/4 kostki masła (czyli ok. 50 g)

– 500 g borówek amerykańskich

– mleko do posmarowania drożdżówek

Na kruszonkę:

– 1/4 kostki masła

– 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

– 4 łyżki cukru

– 1 łyżeczka cukru waniliowego (taka wypukła)

Wykonanie:

Borówki umyć i wysuszyć. Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką letniego mleka i 1 łyżką mąki. Rozczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.

Masło roztopić. Mąkę przesiać do dosyć dużego naczynia (w tym naczyniu ciasto będzie rosnąć), dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę i podzielić na 17 równych kawałków. Uformować z nich okrągłe spłaszczone bułeczki. Drożdżówki ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. W każdej zrobić zagłębienie, wypełnić je owocami. Brzegi borówczanek posmarować mlekiem. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.

Zagnieść kruszonkę z wystudzonego roztopionego masła, mąki, cukru i cukru waniliowego (ja po prostu wsypałam wszystkie składniki do głębokiego talerza i ugniotłam widelcem, by nie brudzić rąk ani stolnicy). Posypać nią drożdżówki. Piec ok. 17-20 min w temp. 200 stopni. Wystudzić. Smacznego! 🙂

FullSizeRender (2)

FullSizeRender (1)

FullSizeRender

IMG_20160806_143542450drożdżówkizborówkamiborówczanki

IMG_20160806_143555284drożdżówkizborówkamiborówczanki

IMG_20160806_143645894drożdżówkizborówkamiborówczanki

IMG_20160806_143617740drożdżówkizborówkamiborówczanki

13 komentarzy

Justyna

  1. Fajne drożdżóweczki 😉❤
    Też myśle o przejściu na własną domenę ale wydaje mi się to zbyt pracochłonne i trudne

    1. Dziękuję ślicznie! 🙂
      Na początku wszystko wydaje się trudne, lecz nie można się tak szybko poddawać. Efekt końcowy jest tego wart 🙂
      Pozdrawiam i trzymam kciuki <3

    1. Oj tak właśnie z nimi było.. :3 do póki się nie skończyły. Są tak pyszne, że piekłam je przez cały weekend, kilka partii.
      Pozdrawiam 😉

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.