Energetyczna sałatka z awokado, czyli coś zdrowego

Witam Wszystkich! Cieszę się, że zdobywam coraz to wierniejszych czytaczy mojego bloga. To bardzo miłe. 🙂 Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem, który znalazłam w książce pt. „Leki ze śpiżarni i ogrodu”. Awokado, wchodzące w skład owej sałatki, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu spożywanie z nim warzyw bogatych w witaminy, pozwala przyswoić większe ilości składników odżywczych. Dodatkowo zawiera luteinę zeaksantynę, które bardzo dobrze działają na wzrok. Pamiętajcie, aby do sałatki użyć dojrzałego awokado, gdyż niedojrzałe może być toksyczne. Jeśli kupicie w warzywniaku niedojrzały owoc, połóżcie go obok dojrzałego jabłka – dzięki temu dojrzeje szybciej.

Składniki:

– 1 awokado

– 1 banany

– 1 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych

– 1/2 pęczek szczypiorku

– natka pietruszki

– sok z połowy cytryny

– olej słonecznikowy lub oliw

– ocet jabłkowy lub winny, sól, pieprz

Wykonanie:

Dojrzałe awokado obrać cienko ze skórki i pokroić niezbyt drobno, a następnie obficie skropić sokiem z cytryny – od razu, bo zrobi się ciemne i brzydkie. Banan obrać i pokroić w półplasterki. Pomidory pokroić w kostkę (pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół). Szczypiorek i natkę posiekać. Delikatnie wymieszać składniki. Dodać dosłownie kilka kropel oleju i octu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać, podawać od razu po przyrządzeniu.

brak komentarzy

Justyna