Frittata, czyli szalona wariacja zamiast omleta

A może by tak coś zdrowszego przed świętami? Pomysł na przygotowanie owej frittaty wziął się od mojego brata, który dużo ćwiczy i stara się żyć zdrowo. Codzienne śniadanie, którym jest owsiany omlet, dawno mu się już znudziło. Postanowił urozmaicić swoje śniadania. Dla niektórych może wydawać się dziwne jedzenie tej potrawy na śniadanie, lecz jest świetna, aby mieć siłę na cały dzień.

Składniki:

– olej rzepakowy

– starty ząbek czosnku

– 250 g pieczarek

– duża garść szpinaku (lub pół opakowania mrożonego)

– 4 jajka

– sól i czarny pieprz (możecie dodać bazylii, jeśli chcecie)

– 2 duże pomidory

– ok. 125 g sera mozzarella (tak, by pokryć wierch potrawy)

Wykonanie:

Na patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju rzepakowego (musi to być patelnią, którą można włożyć do piekarnika). Pieczarki kroimy w paski lub w kosteczkę. Szpinak myjemy oraz rozdrabniamy na mniejsze części. Dodajemy ząbek czosnku, pieczarki oraz szpinak na patelnię. Podsmażamy około 10 minut, co chwilę mieszając. W międzyczasie rozbełtujemy w misce jajka i dodając do nich przyprawy. Masę jajeczną wlewamy na patelnię. Chwilę dusimy, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pomidory, a na to pokrojoną mozzarellę, tak być przykryć danie. Patelnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 10-15 min. Podajemy danie i satysfakcjonujemy się pysznym i zdrowym śniadaniem! Smacznego! 🙂

brak komentarzy

Justyna