Kurczak curry z gruszką, migdałami i makaronem pełnoziarnistym, czyli coś z innej beczki

Przepis ten poleciła mi moja koleżanka, która się w nim absolutnie zakochała. Byłam ciekawa czy rzeczywiście te smaki się łączą, a że danie to jest bardzo proste w przygotowaniu musiałam je wypróbować. Niektórych może zniechęcić już sama gruszka w nazwie, jednakże czasami warto zaszaleć! Do zatwardziałych zwolenników tradycyjnych smaków: spróbujcie przyrządzić danie z gruszką, potem możecie ją wyciągnąć – wasze danie cudownie przejdzie aromatem tego owocu!

Składniki:

– 2 piersi kurczaka (ok. 400 g)
– 2 łyżki oleju
– 3 gruszki
– 2 łyżki masła
– 400 ml śmietany do sosów 18%
– 1 łyżka curry
– 1/2 cytryny
– 400 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 limonka
– 4 łyżki płatków migdałowych
– sól, pieprz
– trochę płatków migdałowych do posypania makaronu

Wykonanie:

Oczyścić piersi kurczaka, pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto na oleju. Obrać gruszki (zostawić kilka skórek do dekoracji), wydrylować i pokroić w kostkę takiej samej wielkości jak kurczaka, a następnie przesmażyć 2 min. na maśle. Śmietanę wymieszać z curry oraz doprawić solą i pieprzem i podgrzać, dodać sok z cytryny i ściągnąć z ognia. W tym samym czasie zagotować wodę na makaron, posolić, gdy się będzie już gotowała i dodać makaron. Gotować tyle czasu, ile podano na opakowaniu, a potem ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Posiekać kilka skórek z gruszki w cienkie paseczki oraz zetrzeć skórkę z limonki. Podgrzać patelnię i zarumienić płatki migdałowe. Odcedzić makaron, dodać do niego kurczaka, gruszki oraz sos śmietanowy-curry i wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać płatkami migdałowymi i skórką z limonki oraz udekorować paseczkami ze skórki gruszki.

 

brak komentarzy

Justyna