Pasztet z cielęciny i wieprzowiny, czyli coś pysznego na kanapkę

Witam! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem mojej mamy, na pyszny pasztet. Pasztet jest zrobiony z kilku rodzaju mięs, cielęciny i wieprzowiny. Doskonale nadaje się do kanapki do pracy!

Składniki:

– 800 g cielęciny

– 800 g wieprzowiny

– 100 ml białego, wytrawnego wina

– 300 g słoniny

– 1 bułka albo dwie małe

– 250 ml bulionu

– 1 jajko

– 2 ząbki czosnku

– kilka liści laurowych

– kilka gałązek tymianku i rozmarynu

– sól, pieprz, cukier

– tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

Mięsa drobno posiekać, włożyć do miski, zalać winem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Bułkę namoczyć w połowie bulionu. Ze słoniny odkroić kilka plasterków do wyłożenia formy, resztę pokroić w cienkie słupki.

Do mięsa wbić jajko, dodać posiekany czosnek, nieodciśniętą bułeczkę, pieprz, sól, cukier, resztę bulionu i dokładnie wyrobić.

Formę pasztetową z pokrywą natłuścić, dno wyłożyć plastrami słoniny, ułożyć warstwę masy, a na niej – słupki słoniny, następnie warstwę masy i powtarzać czynność aż do wyczerpania składników. Na powierzchni położyć 3 plasterki słoniny, liście laurowe, tymianek i rozmaryn. Przykryć pokrywą, Piec 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Ostudzony pasztet wstawić do lodówki na 12 godzin. Podawać w formie z wiejskim chlebem, piklami i musztardą. Życzę miłego delektowania się pasztecikiem!

brak komentarzy

Justyna