Piernik z bakaliami, czyli najbardziej świąteczne ciasto na świecie

Jeśli jest ktoś, kto zna bardziej świąteczne ciasto niż to, proszę pisać! 😀 Dla mnie jest to ono wyjątkowe, jego zapach od razu przynosi mi na myśl wigilię, choinkę i rodzinną atmosferę.

Świąteczny pierniczek najlepiej smakuje, gdy trochę poleżakuje!

Składniki:

– 3 szklanki mąki

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 150g margaryny

– 50g cukru pudru

– 6 żółtek

– 6 białek

– 350g miodu (najlepiej by był to miód płynny)

– 300g cukru

– szklanka ciemnego piwa

– 1 i 1/2 opakowania przyprawy do pierników

– 500g mieszanki dowolnych bakalii: jabłek suszonych, rodzynek, orzechów brazylijskich, nerkowców, włoskich, laskowych

– jedno świeże jabłko

– cukier puder (do posypania)

Wykonanie:

Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj żółtka i ucieraj na gładką masę. Dodaj do niej płynny miód (jeśli trzeba, rozpuść go na małym ogniu), cukier i wlej szklankę piwa. Następnie wsyp mąkę z sodą, dodaj pianę ubitą z białek i przyprawę do piernika. Ciasto wymieszaj.
Suszone owoce przekrój na mniejsze części, posiekaj orzechy. Świeże jabłko obierz, pokrój na kawałki i wszystko dodaj do ciasta. Wymieszaj, by składniki się połączył.
Formę na ciasto wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą (lub mąką). Wyłóż ciasto, wyrównaj wierzch.
Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 170 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posyp cukrem pudrem.

brak komentarzy

Justyna