Placuszki z cukinii na jogurcie, czyli zielone pyszności

Witajcie kochani czytelnicy! Jest to mój pierwszy post na mojej własnej domenie. Zamierzam co nieco zmienić w mojej sferze blogowej, a mianowicie będę się starać publikować posty bardziej regularnie. A wracając do kuchni zielonej, jestem absolutnie zachwycona tym przepisem: placuszki są bardzo delikatne, smaczne i zdrowe. Bowiem cukinia to zielony cud; odkwasza organizm, jest lekkostrawna, niskokaloryczna (100 g surowej cukinii to 15 kcal)… Nic tylko jeść cukinię codziennie.. 😉

placuszkizcukinii8

Składniki:
– 1 cukinia średniej wielkości
– 2 jajka
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 6 łyżek mąki pszennej
– pęczek koperku
– 1 mała cebula
– sól i pieprz
– olej rzepakowy

Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 45-60 min, aby puściła sok. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody z cukinii (np. na sitku). Cebulkę zeszklić na patelni, doprawić solą i pieprzem. Do startej cukinii dodać cebulkę, jajka, jogurt naturalny, mąkę, pokrojony koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby konsystencja nie była zbyt związana, lecz raczej wodnista można dodać jeszcze jedno jajko i łyżkę mąki. Placuszki smażyć na patelni na oleju rzepakowym do zrumienienia. Podawać z jogurtem naturalnym.

placuszkizcukinii7

brak komentarzy

Justyna