Rustykalna tarta na słono, czyli galette z cukinią, serem i rukolą

Pewnie pierwszy raz słyszycie, o czymś takim jak galette? Spokojnie, ja też. Ale jest to coś, o czym warto się dowiedzieć więcej, ponieważ jest łatwe w wykonaniu i smaczne! Galette jest to coś w rodzaju tradycyjnej tarty o nieregularnych brzegach, pieczonej bez formy. Słowo galette wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza płaskie, chrupiące i okrągłe ciasto. Przepis ten jest o tyle fenomenalny, że baza (czyli ciasto) jest uniwersalna (oprócz oczywiście dodania przypraw tj. soli, pieprzu lub cukru). Daje to pole do popisu waszej wyobraźni, ponieważ możecie stworzyć dowolną kombinację farszu!

Składniki:

– 150 g mąki orkiszowej lub pszennej (razowej lub białej)
– 1/3 łyżeczki soli morskiej
– 100 g zimnego masła
– 1/2 jajka lub odrobina zimnej wody
– 1 mała cukinia
– 100g twardego sera koziego lub mozzarelli w kulce
– 3 gałązki tymianku
– łyżeczka miodu
– 2 łyżki roztopionego masła
– rukola
– kawałeczek chili lub czerwony pieprz lub zielone pesto bazyliowe

Wykonanie:

Zagnieść ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera z końcówką mieszadło/łopatka lub rozcierać ciasto palcami w misce na drobną kruszonkę). Dodać połowę jajka lub odrobinę zimnej wody i połączyć składniki w kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Cukinię i ser (kozi lub mozzarella) pokroić na plasterki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm, w razie potrzeby podsypując ciasto i wałek mąką.
Przenieść ciasto na papierze do pieczenia na blachę z wyposażenia piekarnika. Na środku ułożyć cukinię „na zakładkę”, pozostawić 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Pomiędzy cukinię miejscami włożyć ser, doprawić solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Posmarować mieszanką roztopionego masła i miodu.
Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po upieczeniu posypać papryczką chili lub roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem lub skropić zielonym pesto. Posypać rukolą i pokroić na porcje.

brak komentarzy

Justyna