Szarlotka w zimie, czyli coś pysznego z musem jabłkowym

Jest to mój pierwszy post, proszę więc o wyrozumiałość.
Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na pyszną i bardzo słodką szarlotkę (nawet ja nie jestem w stanie zjeść więcej niż jednego kawałka^^).

IMG_20141115_134619-2

Składniki:

Kruche ciasto:
– 2,5 szklanki mąki
– kostka margaryny
– 4 żółtka
– pół szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– aromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
Piana:
– 4 białka
– szklanka cukru
Dodatkowo:
– mus jabłkowy (ja użyłam musu domowej roboty, lecz kupny jak najbardziej również może być)
– cynamon

Wykonanie:

Mąkę posiekać nożem razem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części ( 1/3 i 2/3), zawinąć w folię. Większą część ciasta schłodzić w lodówce przez pół godziny, mniejszą umieścić w zamrażalniku.
Po pół godzinie rozwałkować ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę (również brzegi blaszki), ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać po wierzchu cynamonem.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na ciasto z musem. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto z zamrażalnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (do ładnego „zezłocenia” ciasta). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, lecz ja uważam, że nie jest to konieczne. Smacznego! 🙂

 

brak komentarzy

Justyna