Tarta bounty-snickers, czyli kokosowo-karmelowa mieszanka smaków

Witajcie Kochani! Po długim zastoju na moim blogu, witam Was niezwykłym dla mnie przepisem. Przepis ten stworzyłam dla dwóch wyjątkowych mi osób, a że każda z nich preferuje inne smaki postanowiłam przedzielić tartę na pół – jedną połowę stanowi część kokosowa, która przypomina baton Bounty, a druga ma karmelową nutę Snickersa. Do przygotowania tej tarty postanowiłam użyć serka Philadelphia, ponieważ nigdy wcześniej go nie wykorzystywałam i ciekawa byłam, jak się sprawdzi w tej tarcie. Cechuje go wyjątkowa kremowość i lekko wytrawny posmak. Było to idealnie dopełnienie mojej tarty. Zamiast serka Philadelphia możecie użyć zwykłego mascarpone, który również idealnie pasuje do tego ciasta 🙂

Składniki:

Na spód:

– 230 g mąki

– 20 g kakao

– 80 g cukru purdru

– 1 żółtko

Masa Snickers:

– 50 g białej czekolady

– 250 g serka Philadelphia

– 250 g masy kajmakowej

– ok. 200 g orzeszków ziemnych (solonych lub nie – to zależy od Was 🙂 )

– baton Snickers

Masa Bounty:

– 100 ml śmietany kremówki 36%

– 25 g masła

– 50 g białej czekolady (posiekanej)

– kilka kropli aromatu waniliowego

– 1 łyżka cukru pudru

– 75 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać posiekane, zimne masło i wyrabiać hakiem do uzyskania kruszonki. Na koniec dodać żółtko i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek misy. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy ok. 24 cm. Ciasto nakłuć widelcem. Na wierzch ułożyć arkusz papieru do pieczenia i rozsypać równomiernie obciążniki (np. suchy groch, ryż). Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa Snickers:

Czekoladę rozpuścić i odstawić. Mascarpone oraz masę kajmakową umieścić w misie miksera i dokładnie zmiksować. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać orzeszki i połączyć łyżką.  Odstawić na ok. 30 min do lodówki.

Masa Bounty:

W średniej wielkości garnuszku podgrzać kremówkę i masło, niemal do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 min bez mieszania. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Dodać aromat, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. Odstawić na ok. 30 min do lodówki (część śmietanki wsiąknie w wiórki i masa zgęstnieje).

Nadzienie karmelowe wyłożyć na połowę schłodzonego spodu tarty, a na drugą połowę wyłożyć nadzienie kokosowe. Baton Snickers pokroić i ułożyć na odpowiedniej połówce. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią część Bounty. Ciasto schłodzić przez ok. 1 h w lodówce. Smacznego! 🙂

2 komentarze

Justyna

    1. Są one dobrane dla połówek 🙂 czyli np. W przypadku chęci zrobienia tarty wyłącznie w smaku bounty należy zwiększyć ilość składników dwukrotnie 🙂

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *