Tarta z malinami i porzeczkami oraz białą czekoladą, czyli przysmak lata

Witajcie Kochani! Kompletnie nie wiem, jak zacząć nowy wpis po jakże długiej absencji na blogu.. Z powodu nadmiaru obowiązków szkolnych, zaniedbałam nieco to miejsce. Nie jestem z tego dumna, ponieważ dzielenie się z Wami przepisami na pyszności to ogromna przyjemność, jednak w roku szkolnym górę bierze szkoła. Postanowiłam zrobić wielki powrót na Kucharzowanie Na Maxa właśnie tym przepisem, ponieważ czerpie on siłę ze swojej prostoty. Tarta jest łatwa wykonaniu, do tego czas przygotowania jest dosyć krótki, a co najważniejsze w daniu tym główne skrzypce odgrywają sezonowe owoce: maliny oraz czarna i czerwona porzeczka. Nie ma co zwlekać, bierzmy się do pracy! 🙂

Składniki:

– 150 g mąki pszennej tortowej

– 100 g schłodzonego masła

– 3 łyżki cukru (użyłam brązowego)

– 1 żółtko

– szczypta soli

– 100 g białej czekolady

– 3/4 szklanki śmietany 30%

– 3 jajka

– 250 g owoców (maliny i porzeczki w wybranych proporcjach)

– cukier puder do posypania tarty

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Masło posiekać, dodać mąkę, cukier, 1 łyżkę zimnej wody, żółtko oraz sól, szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim spód i boki natłuszczonej formy, ponakłuwać je widelcem. Formę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie piec 15-20 min w temp. 180 stopni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Przestudzić. Dodać lekko ubite jajka, połączyć składniki.

Umyte i osączone owoce ułożyć na cieście i zalać je masą czekoladową. Piec 15-25 min w temp. 180 stopni. Tartę wystudzić i posypać cukrem pudrem.

brak komentarzy

Justyna

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *