Tarta orzechowa z czekoladą, czyli tarta na koniec lata

Smutna wiadomość… lato dobiega już końca, a co za tym idzie, również wakacje się kończą. Mam nadzieję, że w te wakacje nie brakowało na moim blogu letnich inspiracji. Teraz trzeba się będzie przestawić na jesienne przysmaki. To nie będzie bolesna odmiana, jesień to czas, w którym dojrzewają jabłuszka, dynie, orzechy. Dzisiaj pragnę Wam zaprezentować przepis na tę tartę, ponieważ wydaje mi się ona daniem, które jest trochę letnie, a trochę już jesienne. Gdy wpadł mi on do głowy, pojawiła się wraz z nim myśl o nutelli, czyli czekoladowo – orzechowym połączeniu. Jednakże to będzie nutella, którą przygotujecie Wy Sami! 🙂

20160827_160939tartaorzechowo-czekoladowanutella

Składniki:

– 1 1/3 szkl. mąki pszennej

– 1/4 szkl. cukru pudru

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1 żółtko

– 100 g zmielonych orzechów (50 g laskowych i 50 g włoskich)

– 1/2 kostki schłodzonego masła

– 1 1/2 tabliczki czekolady deserowej

– 1 szkl. śmietanki

– 2 jajka

– orzechy laskowe do dekoracji tarty

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać cynamon, żółtko, orzechy oraz masło, składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na 1 godz. do lodówki. Natłuszczoną formę do tarty wyłożyć rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać je widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać sztuczne obciążenie w postaci ceramicznych kulek, grochu lub ryżu. Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, lecz w połowie pieczenia ściągnąć obciążenie. Przygotować masę. Czekoladę drobno pokroić, podgrzewać w garnuszku ze śmietanką, mieszając. W między czasie ubić jajka. Kiedy czekolada się rozpuści, dodać ubite jajka i wciąż podgrzewać, aż masa zgęstnieje (nie gotować). Lekko wystudzony spód posmarować masą czekoladową. Piec jeszcze ok. 15 min w temp. 160 stopni. Wystudzoną tartę udekorować orzechami laskowymi.

IMG_9903tartaorzechowo-czekoladowanutella

IMG_20160827_160925500tartaorzechowo-czekoladowanutella

IMG_20160827_160742830tartaorzechowo-czekoladowanutella

brak komentarzy

Justyna

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *