Torcik borówkowy, czyli fioletowo-niebieski smakołyk

Jest to przerobiony przepis z Encyklopedii Wypieków, książki, która ostatnio bardzo często mnie inspiruje. To ciasto zaskoczyło mnie swoją lekkością, a wygląda wręcz jak pianka. Nie jest ono również zbyt słodkie, czuć w nim naturalny smak owoców. Torcik ten można przygotować również z jagód. Czy użyjecie jagód, czy borówek wiedzcie, że owoce te są skarbnicą wielu cennych substancji. Rośliny te działają uspokajająco i przeciwbólowo, a także obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL)…więcej o jagodach i borówkach

IMG_20160730_092357656_HDRtorcikborówkowy

IMG_20160730_093219746torcikborówkowy

Składniki:

Na biszkopt:

– 2 jajka

– 2 łyżki cukru

– 4 łyżki mąki pszennej

Na masę:

– 4 łyżki żelatyny

– 200 g borówek amerykańskich

– 5 łyżek cukru pudru

– 1200 g jogurtu naturalnego

Na galaretkę:

– 3 łyżeczki żelatyny

– 150 g borówek amerykańskich

– 4 łyżki cukru pudru

– 4 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę. Wciąć ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Masa:

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Borówki umyć, osuszyć. Zmiksować z cukrem pudrem i jogurtem, połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę wylać na biszkopt i wstawić go do lodówki.

Galaretka:

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Umyte i osuszone borówki, cukier puder, sok z cytryny i 1/2 szklanki wody zmiksować na mus. Wymieszać z wystudzoną żelatyną. Galaretkę wylać na stężałą masę. Schładzać w lodówce do zastygnięcia.

IMG_20160730_093802299torcikborówkowy

IMG_20160730_093740437torcikborówkowy

IMG_20160730_093853252torcikborówkowy

IMG_20160730_094144458torcikborówkowy

IMG_20160730_094213372torcikborówkowy

4 komentarze

Justyna

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.