Waniliowa panna cotta, czyli deser z milionem kropeczek

Panna cotta oznacza gotowaną śmietankę. Jest to klasyczny, słynny, włoski deser. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam użycie laski wanilii, a nie zastąpienie jej olejkiem waniliowym, gdyż laska wanilii daje znakomity zapach oraz aromat, dodatkowo ziarenka wanilii dodają deserowi uroku. Ja moją pannę cottę wykonałam w dużej, silikonowej formie, ale Wy równie dobrze możecie zrobić ją w małych, pojedynczych foremkach (pamiętajcie, że nasze arcydzieło trzeba potem wyciągnąć z formy, łatwiej jest więc zrobić je właśnie w jednej z silikonowych foremek).


Składniki:

– 200 ml śmietany kremówki 30%

– 50 ml mleka

– 80 g cukru

– jedna laska wanilii

– 3 łyżeczki żelatyny

– 250 g twarożku, serka (takiego jak na serniki, już zmielonego)

Wykonanie:

Śmietanę, mleko cukier oraz ziarenka z laski wanilii podgrzać, do zagotowania, a następnie zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Wszystko zmiksować z twarożkiem, do uzyskania gładkiej masy. Masę wlać do foremek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawać z owocami, sosem owocowym lub sosem czekoladowym.

brak komentarzy

Justyna