Wegetariańska papryka z farszem, czyli coś, co warto zjeść

Przepis na owe danie, stworzyła moja mama, dla której głównymi jego zaletami jest to, iż jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jest to potrawa wegetariańska, ale możecie również zrobić wersję z mięsem, po prostu dodać je do farszu. Proponuję podawać papryki z rukolą, nie dość, że doda im uroku to dostarczy naszemu organizmowi magnezu, żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Pamiętajcie, aby ją umyć!

Składniki:

– 3 woreczki białego lub brązowego ryżu

– 2 cebule

– olej rzepakowy

– 40 dag pieczarek

– sól, pieprz, oregano, zioła śródziemnomorskie

– puszka zielonego groszku

– puszka czerwonej fasoli

Wykonanie:

W osolonej wodzie ugotować ryż, na półtwardo. Cebulkę zeszklić na oleju rzepakowym, przyprawić. Pieczarki pokroić w grubą kostkę i udusić na patelni, przyprawić. Cebulkę, ugotowany na półtwardo ryż, groszek i fasolę dodać do pieczarek, wymieszać i doprawić do smaku. Papryki wyparzyć, wydrążyć, pozostawiając ich czapeczki. Papryki wypełnić farszem, przykryć „czapeczką” i włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie z paprykami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na około 40 min.

brak komentarzy

Justyna