Zapiekanka brokułowa, czyli poczta pantoflowa pełną parą

Poczta pantoflowa to jeden z najlepszych kanałów zaopatrywania w nowe przepisy! Ten przepis dostała moja mama od koleżanki z pracy. Wymagał kilku doszlifowań, jednakże do Waszych rąk trafia już dopieszczony. Polecam ten przepis każdemu, kto zdążył się już znudzić standardowymi przepisami na dania obiadowe, bowiem wniesie on trochę świeżości w Wasze menu!

Składniki:

– 1,2 kg brokułów
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła
– 150 g chudego twarogu
– 450 ml mleka
– 6 łyżek oleju
– 1 łyżeczka soli
– 300 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 łyżki bułki tartej
– 250 g szynki
– 8 jajek
– 80 g startego sera żółtego
– sól i pieprz

Wykonanie:

Z brokułów wykroić różyczki i podgotować je w osolonej wodzie, do lekkiego zmięknięcia. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle.
Twaróg wymieszać z 6 łyżkami mleka, olejem i solą. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, posypać dwoma łyżkami bułki tartej. Ciasto rozwałkować na placek (średnica 35), przełożyć do tortownicy, boki podnieść. Spód ciasta nakłuć widelcem, posypać resztą bułki tartej.
Szynkę pokroić w sporą kostkę. Na ciasto wyłożyć podgotowane brokuły, zeszkloną cebulę i szynkę. Jajka wymieszać z resztą mleka i żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką polać warstwę warzyw i szynki.
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę i piętnaście minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia można ewentualnie ciasto przykryć.

jeden komentarz

Justyna

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.