Zapiekanka z cukinii, kurczaka i ryżu, czyli cukiniowy szał wciąż trwa

Cukinia to ostatnio dla mnie obowiązkowy element dania obiadowego. Potrafię wcisnąć go wszędzie.. 🙂 Tego przykładem jest właśnie ta zapiekanka. Warzywo to gra w niej główną rolę, a przyprawione jest delikatnie – solą i pieprzem. Jeśli znudziły się Wam dania z kurczakiem, możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa.

Składniki:

– dwie średniej wielkości cukinie

– 400 g brązowego lub naturalnego ryżu

– 700 g  piersi z kurczaka (czyli jedna duża, podwójna pierś kurczaka)

– słodka papryka

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz

– 2 łyżeczki masła

– oliwa z oliwek

– 80 g sera żółtego

Wykonanie:

Cukinie pokroić na długie paski, jeśli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać, lecz jeśli jest już starsza to trzeba ją obrać i wyciąć środek z pestkami (są one gorzkie). Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę. Doprawić go solą, pieprzem i czerwoną papryką. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (lub olejem kokosowym). Włożyć kolejno do niego warstwy: cukinii, kurczaka, cebuli, ryżu i znowu cukinii. Wierzch posypać szczyptą soli i pieprzu oraz polać odrobiną oliwy z oliwek. Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut, na funkcji pieczenia konwekcyjnego lub funkcji góra-dół. Na pięć minut przed końcem pieczenia posypać wierzch zapiekanki serem startym na tarce o dużych oczkach i zmienić funkcję piekarnika na grill. Smacznego! 🙂

2zapiekankazcukinii2

11zapiekankazcukinii1

3zapiekankazcukinii3

 

4 komentarze

Justyna

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.